Suomalaisen työn liitto on myöntänyt Taito Myymälät Oy:lle Yhteiskunnallinen yritys -tunnuksen käyttöoikeuden ajalle 2015 – 2018.

Yhteiskunnallinen yritys

Suomalaisen työn liitto on myöntänyt Taito Myymälät Oy:lle Yhteiskunnallinen yritys -tunnuksen käyttöoikeuden ajalle 2015 – 2018.

Taito Myymälät Oy edistää suomalaisen käsi- ja taideteollisuuden menestystä. Yritys koordinoi Taito Shop -myymälöiden ketjua, joissa myydään käsi- ja pienteollisesti valmistettuja suomalaisten käsityöyritysten ja käsityöläisten tuotteita. Yritys kehittää myymälöiden markkinointiyhteistyötä ja henkilöstön yhteistoimintaa. Yhtiön omistajat ovat Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry:n jäsenyhteisöjä; käsi- ja taideteollisuusyhdistyksiä, yhdistysten omistamia yrityksiä ja muita jäsenyhteisöjä. Voitto käytetään yrityksen liikeidean mukaisesti oman toiminnan kehittämiseen.
Jos osinkoa jaetaan, omistavat yhteisöt käyttävät voiton sääntöjensä mukaiseen käsityökulttuurin ja käsityöelinkeinon edistämiseen.

Yhteiskunnallinen yritys -merkki on suunnattu yrityksille, jotka pyrkivät liiketoimintansa avulla ratkaisemaan yhteiskunnallisia tai ekologisia ongelmia sekä edistämään yhteiskunnallisia tavoitteita. Ne käyttävät pääosan voitostaan tavoitteensa ja toiminta-ajatuksensa mukaisen yhteiskunnallisen hyvän tuottamiseen. Liiketoimintamallia kuvaavat myös yrityksen toiminnan avoimuus ja läpinäkyvyys. Yhteiskunnallinen yritys -merkin käyttöoikeus on myönnetty tähän mennessä jo 30 yritykselle. Lisätietoja www.avainlippu.fi

Käsi- ja taideteollisuusmyymälöiden yhteistyö tiivistyi vuonna 2000, jolloin elinkeinoministeriön myöntämällä hankerahoituksella kehitettiin käsi- ja taideteollisuuden markkinointiverkostoa. Koordinoivaksi yhtiöksi perustettiin Taito Myymälät Oy. Taito Shop -merkin alla on tällä hetkellä 25 myymälää eri puolilla Suomea.

Myymälätoiminnan historia yltää kuitenkin noin 100 vuoden taakse, jolloin silloiset kotiteollisuusyhdistykset perustivat kotiteollisuuskauppoja välittämään maaseudulla valmistettuja kotiteollisuustuotteita ja materiaaleja.