Luotolainen perinneneule – ohjeita ja vinkkejä neulomiseen

Luotolainen tikkuri on Hailuodon -saaren perinneneule, jonka suosio kestää aikaa ja käyttäjiä.

Tikkuri neulotaan perinteisen ohjeen mukaan ja siihen kuuluu useita vaiheita, joita ei muissa neuleissa käytetä.

Aidon korkeakauluksisen Luotolaisen Tikkurin tunnistaa etukappaleen rinnan korkeudella olevasta ”västäräkistä”, olkapäitä koristavista ja vahvistavista hartiavirkkauksista, kainalo- ja kyynärpääkavennuksista ja kauluksen nappilistasta. Aidossa luotolaisessa käytetään aina mustia nelireikäisiä housunnappeja.

Aidossa matalakauluksisessa Luotolaisessa on samat tunnusmerkit kuin korkeakauluksisessakin. Vain joustineuleena neulottu napitettava kaulus puuttuu. Kaulus suljetaan yhdellä mustalla nelireikäisellä housunnapilla.

Lue lisää Hailuotolaisen tikkuröijyn neulomisesta aineettoman perinnön luettelosta täältä

 

Osallistu tikkuröyijypiirin tapaamisiin kuukausittain Zoomissa!

Tikkuröijypiirin virtuaalisissa tapaamisissa saat parhaat neuvot ja vinkit luotolaisen tikkurin neulontaan. Ilmoittaudu mukaan tapaamispäivänä klo 16.00 mennessä.
Huom! Osallistumislinkki lähetetään sinulle sähköpostitse tapaamispäivänä klo 17.45 mennessä. Halutessasi saat sen myös ilmoittautumislinkin vastauksesta kopioitua itsellesi talteen. Mikäli et saa vahvistusviestiä, tarkista roskaposti. Tarvittaessa voit olla yhteydessä Elina Seppäseen: elina.seppanen(a)taitopohjoispohjanmaa.fi. Tervetuloa mukaan!
Ilmoittautumislinkit tapaamisiin löydät täältä

 

LUOTOLAINEN NEULEPERHE

Pohjois-Pohjanmaan Taitoyhdistys on koonnut Luotolaisen tikkurin innoittamana neuleperheen johon kuluu:

  • Luotolainen korkeakauluksinen tikkuri 2-säikeisestä langasta
  • Luotolainen korkeakauluksinen tikkuri 3-säikeisestä langasta
  • Luotolainen matalakauluksinen tikkuri
  • Kaiho-villatakki
  • Luotsi-sukat
  • Luotsi-lapaset
  • Luotsi-pipo

 

Aidon Luotolaisen tikkurin neulepaketteja löytyy seuraavilta jälleenmyyjiltä:

Taito Shop Oulu -kivijalkamyymälä

Taito Shop Oulu -verkkokauppa

taitoshop.fi -verkkokauppa

 

KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA:

Olemme saaneet paljon kysymyksiä, jotka liittyvät esimerkiksi neuleen koon valitsemiseen, västäräkin ja hartialevennyksen neulomiseen, kainalosilmukoiden- ja kyynärpäiden silmukoiden kaventamiseen, kauluksen neulomiseen ja nappisilmujen virkkaamiseen.

Lisäämme tämän sivun listalle kysymyksiä ja vastauksia sitä mukaa kun niitä meille esitetään. Mikäli sinulla on kysymys liittyen Luotolaisperheen neulontaan, lähetä kysymys meille! Tavoitat meidät s-postilla seuraavasti: taitoshop@taitopohjoispohjanmaa.fi tai johanna.lumila@taitopohjoispohjanmaa.fi

Saat vastauksen s-postiisi ja lisäämme uudet kysymykset alla olevaan luetteloon  

  • Kysymys: Miten valitsen paidan koon? 

Vastaus: Ohjeessamme on ilmoitettu valmiin paidan mitat senttimetreinä. Jos oikean koon päättäminen ljyysvaran osalta tuntuu vaikealta, kannattaa suuntaa ottaa mieluisesta, valmiista neuleesta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että luotolainen neulotaan joustinneuleena, joten valmis neule on yleensä hyvin istuva.  

  • Kysymys: Miten tehdään kainalokavennukset ja tulevatko ne molemmille puolille? 

Vastaus: Kainalokavennukset asettuvat 9 miehustasta nostetun silmukan molemmille puolille nauhamaisesti. Eli ko. 9 silmukkaa jatkuvat kainalosta joustinneule-nauhana ranteeseen saakka. Molemmilta puolilta kaventuu hihasilmukoiden noston jälkeen 15 silmukkaa, eli hiha kapenee kainalokavennusten aikana yhteensä 30 silmukan verran.  

  • Kysymys: Mitä tarkoittaa “ei silmukkaa”? 

Vastaus: Kysymys liittyy luotolaisen tikkurin takakappaleen hartioiden väljyysvarakaavioon, jossa harmaiden ruutujen kohdalla ei vielä ole silmukoita. Väljyysvaran neulominen aloitetaan oikealla puolella kaavion 6. silmukasta, neulomalla pystyraitaneuletta 1 n, 4 o, 1 n, 4 o, 1 n = 11 silmukkaa. Nurjalla puolella neulotaan kaavion 2. krs, jonka aikana lisätään 2 uutta silmukkaa kappaleen keskimmäisen silmukan molemmille puolille. Huomaa, että tällä kerroksella kaaviossa olevat harmaat ruudut ovat vähentyneet kahdella. Jatkossa harmaat ruudut vähentyvät aina joka 5. kerros. 

  • Kysymys: Voiko hihoja pidentää tai lyhentää, miten? 

Vastaus: Kyllä voi. Hailuodossa on perinteisesti puhuttu, että luotolainen tehdään 10 tikulla miestä myöten. Ohjeen koot ovatkin viitteelliset. Jos suinkin on mahdollista, kannattaa neuletta sovittaa tulevalle käyttäjälle työn edetessä ja huomioida oikeat mitat, vaikka ne poikkeaisivat ohjeessa annetuista mitoista. Helpointa on pidentää tai lyhentää hihaa kyynärkavennusten jälkeen.  

  • Kysymys: Kutittaako lanka? 

Vastaus: Tarvikepaketeissa käyttämämme lanka on 100% suomalaisen lampaan karstavillalankaa. On hyvin yksilöllistä, miten villan kutiavuus koetaan. Jonkin verran eroja on myös värien välillä. Esim. mustan lampaan villa on hieman muita pehmoisempaa, joten sitä sisältävät värit saattavat tuntua pehmeämmiltä. Karstavilla myös pehmenee kastelun ja käytön myötä. Siksi monet kastelevatkin työn sen valmistumisen jälkeen kauttaaltaan. Tällöin neule pingotetaan lopullisiin mittoihinsa kuivataan huolellisesti tasossa.  

  • Kysymys: Mikä osa kauluksesta ommellaan kiinni? 

Vastaus: Ohjeemme mukaan valmistettu kaulus virkataan yhteen taitteen osalta halkion puoleiselta olalta. Tällöin kaulus pysyy aina siististi kaksin kerroin ja napit helpottavat pukemista. Luotolaisesta näkyy myös versioita, joissa kaulus on jätetty virkkaamatta em. tavalla ja on napitettavissa koko kauluksen pituudelta. Tämäkin on mahdollista, mutta sitä ei laatimassamme ohjeessa neuvota.  

  • Kysymys: Millä langalla napit ommellaan? 

Vastaus: Useimmiten napit ommellaan myös karstalangalla. Halutessasi voit ommella napit kiinni tavallisella ompelulangallakin. 

  • Mihin kohtaan niskalappu ommellaan ja millä langalla? 

Vastaus: Niskalappu on tarkoitettu kiinnitettäväksi niskaan, siihen kohtaan, josta silmukat on nostettu kaulusta varten. Lapusta käännetään ylä- ja alareunasta saumanvaroja sisäpuolelle n. 0,5 cm:n pituudelta, taitetaan taitteelta ja ommellaan ompelulangalla kiinni kauluksen takakappaleen saumaan. Jos epäilet lapun häiritsevän niskassa voit kiinnittää sen myös esim. sivusaumaan.  

  • Kysymys: Miten oikean ja vasemman hihan kyynärpääkavennukset eroavat toisistaan? 

Vastaus: Kun katsot valmista neuletta takaapäin, huomaat kavennusten olevan toistensa peilikuvia. Neuloessa tämä tarkoittaa, että kavennukset oikeassa hihassa kallistuvat oikealle (2 o yht.) ja vasemmassa hihassa vasemmalle (ylivetokavennus tai ssk-kavennus). Molemmissa hihoissa kavennetaan silmukoita pois hihan alapuolelta yhtä monta kertaa. Laatimamme ohjeen mukaan 25 kavennusta.  

  • Kysymys: Neulotaanko etu– ja takakappaleen ensimmäinen silmukka? 

Vastaus: Kun olet neulonut miehustaa kainaloihin saakka, tulee aika erotella etu- ja takakappale. Myöhemmin on helpompi jatkaa hihasilmukoiden nostoon, kun myös kappaleiden ensimmäinen silmukka on neulottu, ei siis nostettu, kuten joissain neuleissa tehdään.  

  • Kysymys: Mikä on luotolaisen perinteinen väri? 

Vastaus: Perinteisesti luotolainen tikkuri neulotaan värjäämättömistä villalangoista. Yleisimmin se on harmaan sävyinen.  

LUOTOLAISEN TIKKURITUOTEPERHEEN HARTIAVIRKKAUKSET TEHDÄÄN TYÖTÄ KÄÄNTÄMÄTTÄ.

Katso video virkkauksesta täältä

  • Kysymys: Miten hihan silmukat poimitaan? 

Vastaus: Hihasilmukoita poimitaan eri tavoin. Suosittelemme poimimaan reunimmaisen silmukan välistä kerältä tulevaa lankaa puikolle. Tarvittaessa voit käyttää apuna myös virkkuukoukkua. Tällöin saat silmukat heti oikealle kireydelle.  

Katso video silmukoiden poiminnasta täältä

  • Kysymys: Mistä luotolaisen tarvikepaketin lanka tulee? 

Vastaus: Tarvikepakettiemme lanka tulee Pirtin kehräämöltä, Jämsästä.  

  • Kysymys: Tehdäänkö pääntien kavennukset aina työn oikealla puolella? Miten päättelen esimerkiksi 1×3 silmukkaa? 

Vastaus: Pääntien kavennukset tehdään aina kappaleen alussa. Eli oikean olan pääntien reunassa kappaleen oikealla puolella, vasemman olan reunassa se tehdään nurjalla. 1×3 kavennus tarkoittaa, että kavennetaan yhden kerran kolme silmukkaa. 3×1 tarkoittaisi vastaavasti, että kavennetaan kolmella eri kerroksella yksi silmukka.  

  • Kysymys: Paidasta ei tullut oikean kokoinen, missä vika?  

Vastaus: Teithän mallitilkun? Annetun tiheyden mukaan neulotun neuleen tulisi vastata ohjeessa annettuja mittoja. Neulos on joustinneuletta, joten se vetää erityisesti käytön alussa hieman kasaan. Joskus kuitenkin käy niin, ettei lopputulos ole sopiva. Toisinaan neulojan käsiala muuttuu työn edetessä. Syynä voi olla se, ettei ole neulonut pitkään aikaan ja käsiala muuttuu, uusi lanka, uudet puikot tai vaikkapa mieliala. Vihaisena saattaa silmukoistakin tulla kireitä ja vastaavasti rentoutuneena löysiä. Lohdutukseksi voidaan todeta, että aina voi tehdä uuden ja nauttia työstä koko matkan 🙂 

  • Kysymys: Suositelkaa hyviä lankoja luotolaiseen puseroon! 

Vastaus: Oma, pitkäaikainen suosikkimme on ollut Pirtin kehräämön 2-säikeinen karstavillalanka (tex 180×2), joka on 100% suomalaisen lampaan villaa. Siitä neulottu pusero on mukava neuloa, kevyt ja todella lämmin. Siitä neulottua puseroa voi käyttää sekä sisällä, että ulkona kun lisää välikerroksia.  

Aineettoman kulttuuriperinnön luettelossa mainitaan, että luotolainen valmistetaan värjäämättömästä suomenlampaan villasta. Eli hyvin monet langat käyvät luotolaiseen, mutta muista tarkistaa tiheys.   

  • Vinkkejä, kuvia nappisilmun tekoon. 

Vastaus: Ohjeissa on neuvottu kuinka nappisilmut virkataan eri mallien osalta. Virkkaus kannattaa tehdä tiukasti ja ketjusilmukoita venyttämättä. Jokaisen silmun tulee olla napakka ja tiukka napin ympärykseen nähden, koska isoista nappisilmuista nappi irtoaa helposti neuletta käyttäessä. 

Matalakauluksinen luotolainen tikkuri – nappi ja nappisilmu
Korkeakauluksinen tikkuri – nappi ja nappisilmut
Kaiho villatakki – nappilista ja silmut

 

KAIHO-PERINNEVILLATAKIN ETUKAPPALE LEIKATAAN NEULONNAN JÄLKEEN AUKI.

Katso perinnevillatakin steekkauksen ohjevideo täältä

 

LUOTSI SUKAT 

  • Kysymys: En ole koskaan loopannut, voinko sukat tehdä tavallisilla sukkapuikoilla? 

Vastaus: Kyllä voit. Tällöin ohjeen 1 puikko korvataan 1. ja 2. sukkapuikolla. Vastaavasti pyöröpuikon 2 puikko korvataan 3. ja 4. sukkapuikoilla.  

  • Kysymys: Ohjeessa neuvotaan silmukoimaan Luotsi-sukkien kärjen silmukat lopuksi yhteen. Mitä tarkoittaa silmukointi ja kuinka se tehdään?

Vastaus: Silmukointi on huomaamaton tapa yhdistää kaksi neuleen reunaa ommellen. Silmukoidessa jäljitetään neulospintaa ryijyneulan ja villalangan avulla samalla silmukoita päätellen. Alla on kirjallinen ohje sekä linkki YouTube-videoon, josta näet kuinka silmukointi tehdään Luotsi-sukissa.

Looppaamalla neulotun sukan kärjen silmukoiden päättely silmukoimalla:
Alkuvalmistelut silmukoinnille
Aseta pyöröpuikkojen metalliset osat vastakkain siten, että juokseva neulelanka on oikealla puolella. Katkaise lanka noin 20 cm päähän viimeisestä neulotusta silmukasta, joka on taaemman puikon oikeassa laidassa.
1. Pujota neula etummaisen puikon 1. silmukasta kuin neuloisit sen nurin. Vedä lanka s läpi. Älä pudota silmukkaa vielä puikolta.
2. Pujota neula taaemman puikon 1. silmukasta kuin neuloisit sen oikein. Vedä lanka s läpi. Älä pudota silmukkaa vielä puikolta.
Varsinainen silmukointi
  1. Pujota neula etummaisen puikon 1. s läpi kuin neuloisit sen oikein. Vedä lanka s läpi ja pudota ensimmäinen s pois puikolta.
  2. Pujota neula etummaisen puikon 1. s läpi kuin neuloisit sen nurin. Jätä s puikolle.
  3. Pujota neula taaemman puikon 1. s läpi kuin neuloisit sen nurin. Pudota s pois puikolta.
  4. Pujota neula taaemman puikon 1. s läpi kuin neuloisit sen oikein. Jätä s puikolle.

Toista kohdat 1-4, kunnes kummallakin puikolla on jäljellä 1 s.

Viimeiset silmukat

  1. Pujota neula etummaisen puikon silmukasta kuin neuloisit sen oikein. Pudota silmukka pois puikolta.
  2. Pujota neula vielä taaemman puikon silmukasta kuin neuloisit sen oikein Pudota silmukka pois puikolta.

Pujota lanka sukan nurjalle puolelle ja päättele hyvin.

Katso videosta kuinka se tehdään: Silmukointivideo YouTubessa

 

LUOTSI LAPASET

  • Kysymys: Menin sekaisin, kun ohjeessa käsketään käyttää niin paljon silmukkamerkkejä. Voinko jättää ne pois?  

Vastaus: Silmukkamerkeillä on aina jokin tarkoitus. Kyseisessä ohjeessa silmukkamerkit asettuvat sekä kämmen- ja selkäpuolten väliin molemmin puolin, että osoittamaan intialaisen peukalokiilan silmukoiden lisäyskohtaa. Jos teet lapaset pyöröpuikoilla, suosittelemme pitämään puikot erottamassa kämmen- ja selkäpuolen, tällöin niistä kohdin voi silmukkamerkit jättää pois. Peukaloa varten silmukkamerkki kannattaa kuitenkin pitää.